Vandra i fjäll eller vildmark

Hela Sälenområdet bjuder på en storslagen natur. I Stöten med omnejd blandas den svenska och norska naturen på sitt eget sätt. Trots att våra två länder ligger i samma område ser man klara skillnader i natur och kultur, vatten- och bilvägar. Den ena vandringen blir inte den andra lik.

Att vandra på vägar och stigar gör att du utmanar kroppen allsidigt och långt ifrån monotont. Är du naturintresserad och vill röra dig över längre sträckor så erbjuder omgivningen intressanta alternativ som vi gärna visar dig till.


Fjällvandra
Dagstur från Närsjön över Granfjällstöten till campingen
16 km på välmarkerad led med fantastisk utsikt!
200 kr inkl. transport och karta.

3-dagars tur med guide i Fulufjällets Nationalpark
Upplev Södra Kungsleden ihop med en certifierad fjällguide. Turen avslutas vid Sveriges högsta vattenfall – Njupeskär.
3195 kr inkl guide, mat på turen, boende på campingen natten innan och efter turen samt transport till och från vandringen.

Läs mer
här:

Datum: 14–18 juni, 5–9 juli, 19–23 juli, 9–13 augusti och 23–27 augusti.

Vandringsleder
Vandringslederna i Sälenområdet och i Norge passar både den erfarne vandraren och nybörjaren. Det finns ett stort antal vandringsleder, Kungsleden är bara ett exempel. Många av dem är mycket väl beskrivna och betygsatta av vandringsfantaster. Fantaster som delar med sig av tips på fina turer och utflyktsmål. Den bästa tiden är framförallt under sommar och höst när det är förhållandevis torrt och fint i skog och på fjäll. Men alla årstider har sin egen charm.

Kulturstigen
I norska Stöa har man byggt upp en kulturby som berättar historien om hur det flottades timmer på Ljörälven och vilken förändring det blev när det gav mera betalt att låta timret flottas via Värmland. Därför grävde svenska och norska arbetare en sex kilometer lång kanal med hjälp av spadar och skottkärror på 1800-talet, med slussar för timret och den fick namnet Stöa kanal. Hur man gjorde, hur man bodde, vilka verktyg man använde för slussning o.d. finns uppbyggt i ordinarie stil längs det som går under namnet ”Kulturstigen”. Vandra här i historiens spår, med guide om du vill eller på egen hand.

Vandra Kungsleden
Cirka fem kilometer från Stöten camping kliver du på Kungsleden. Härifrån finns olika sträckor att välja på.

Nymon
Vandringsled i närheten av campingen. Gå, cykla eller jogga varvet som är cirka 6 km. Riktning Norge. Strax efter bron över Ljørälven, ta vänster in på "privat väg". Du kommer att passera ett sågverk, som utnyttjar vattenkraft och hela turen går via asfalt, grusväg, naturstig och asfalt igen, tillbaka till campingen.

Bråtafallet
Om du ska till Njupeskär, passa på att ta en avstickare till Bråtafallet. När du passerat norska Ljørdalen ska du passera två broar (med vatten på båda sidorna) och ta höger direkt efter den andra. Skylt visar vägen.

Hike
I Sälenfjällen finns en öppen stolslift även sommartid, du kan ta liften upp och vandra på fjället. Här finns klar fjälluft att andas, en hisnande utsikt att beundra och en stillhet att njuta av. Du kommer upp på fjället utan ansträngning och kan sedan välja vandringsled.

Kartor och information om leder finns i receptionen, fråga oss gärna om tips och råd.

Se även:
Stefan Nicolaisens webbsida Vandringar i Sälenfjällen.
Barbro Lindmans bok Vandringsturer i Sälenfjällen.

Stacks Image 2646
Stacks Image 2648
Stacks Image 2649
Stacks Image 6631
Stacks Image 6632
Bråtafallet
Stacks Image 18108